“Ceterum Censeo Aspergem Vos Esse De Punctum”

(overigens ben ik van mening dat de asperge U tot het laatste puntje zal bevallen.)

Nieuwspagina van de Confrérie


20178 Mei


Chef Hostellerie De Hamert wint Zilveren Botermes 2017.


Chef-kok Harold Kok van Hostellerie De Hamert in Wellerlooi heeft het QL Robbe & Berking Zilveren Botermes 2017 gewonnen. Kok staat al 25 jaar in de keuken van De Hamert en kreeg het mes voor het gebruik van regionale producten uit het seizoen.

Klik hier en lees het hele artikel.

19 Maart


Ingrid van Rijswick nieuwe Aspergekoningin.


Tijdens het feestelijk Lentefestijn van de Confrérie de l’Asperge Limbourgondië, op zondag 19 maart in Hostellerie De Hamert in Wellerlooi is Ingrid van Rijswick (48) uit Tienray in Noord Limburg uitgeroepen tot Aspergekoningin 2017.
De nieuwe Aspergekoningin is letterlijk tussen de asperges opgegroeid. Ingrid is ruim zes jaar actief in de verkoop van asperges bij Martens Asperges, een van de grootste aspergetelers van Nederland. Vanaf 2014 werkt ze in de Aspergewinkel de Braamhof in Apeldoorn. ‘Het was een hele uitdaging, maar met de ervaring en het succes van het afgelopen jaren moet ook dit weer een prima jaar worden. Bovendien is het fantastisch om zo’n mooi product als het witte goud niet alleen in Noord Limburg, maar ook in Apeldoorn te promoten’. Aldus Ingrid vanRijswick.

Naast haar drukke werkzaamheden in het aspergeseizoen gaat ze als Aspergekoningin het land in. Er zijn verschillende festiviteiten voor haar gepland: van Brüggen in Duitsland tot Den Haag en van IJmuiden tot Maastricht. Ook zal ze zondag 30 april aanwezig zijn in het Nationaal Aspergemuseum tijdens de Asperge Themadag van Museum De Locht in Melderslo en bij de activiteiten van de Confrérie.

Wat vindt Aspergekoningin Ingrid zelf van asperges? ‘Natuurlijk is het de lekkerste groente die in ons land geteeld wordt. En bovendien prima voor de slanke lijn en super gezond. Gelukkig is het nog een echt seizoensproduct omdat het tot Sint Jan (24 juni) verkrijgbaar en culinair veelzijdig inzetbaar is. Asperge eet je niet, je viert ze!’11 Maart


Aspergewijn 2017.


Op zaterdag 11 maart is tijdens een druk bezochte proeverij bij Martens Asperges in Tienray de Aspergewijn voor 2017 gekozen. De proeverij werd georganiseerd door de Noord Limburgse Aspergerestaurants; Aubergine – Steyl, Brienen aan de Maas – Well, De Beejekurf – Venray, Clevers IJssalon, Bolenius – Amsterdam, Hoeve De Boorgaard, en Hostellerie De Hamert - Wellerlooi. Dit in samenwerking met de Confrérie de l’Asperges en Navenant Magazine.

De verkiezing bestond uit twee sessies:

De Limburgse Aspergewijn

Op de proeftafel werden zes wijnen van Limburgse bodem geproefd door een vakjury bestaande uit Marja Brienen (vinoloog van Restaurant Brienen aan de Maas); Monique Smits (vinoloog van Hostellerie De Hamert); Raymond Janssen (voorzitter dan het gilde van Nederlands Genootschap van Wijnvrienden); Harry van Dooren (vinoloog van de Confrérie de l’Asperge Limbourgondië) en Jan Hol (namens Navenant Magazine).

Hoewel de keuze voor de jury zeer moeilijk was, kwam als meest ideale begeleider van asperges de Johaniter Select 2014 van Wijndomein De Planck uit Slenaken uit de bus. De Internationale Aspergewijn

Hiervoor hadden zeven wijnimporteurs een wijn ingeleverd. Het aanbod was internationaal. Er was wijn uit Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Zuid Afrika. Deze werden geproefd door de ongeveer 55 aanwezige wijn- en aspergeliefhebbers. De zeven wijnen werden op vijf punten, geur, kleur, smaak, afdronk en totale indruk beoordeeld. Na een intensieve proeverij kwam de Duitse Grüner Silvaner 2015 feinherb van Weingut Spiess uit Bechtheim als nummer één uit de bus. De verschillen waren minimaal. Het wijnhuis Spiess wordt in Nederland geïmporteerd door Laurent Smedts Import uit Horst.

2016Februari


Aspergeteelt wereldwijd


Asperge is een product dat wereldwijd wordt geteeld en geconsumeerd. De belangrijkste consumptielanden zijn de VS, Duitsland en Spanje; de consumptie in China is snel stijgend. Productie en consumptie van asperge is het minst ontwikkeld op het Afrikaanse continent, de teelt vindt daar op kleine schaal plaats in Marokko en in Zuid-Afrika. De landen met de grootste aspergearealen zijn China (ca. 70.000 ha), Peru (ca. 25.000 ha), Duitsland (ca 22.000 ha) en Mexico (16.000 ha). Van de vier genoemde landen stijgt het areaal het snelst in Mexico, de focus van de productie ligt op de afzet naar de VS. In de VS is het areaal de laatste twaalf jaar met bijna 65 % gedaald; een van de redenen daarvoor is de uitwerking van de NAFTA-overeenkomst, waardoor de importtarieven voor Mexicaanse asperges van 25 % tot 0 % zijn gereduceerd. De toename van de Mexicaanse productie is slecht voor de handel van de Peruaanse telers, dat eveneens georiënteerd zijn op export naar de VS. De situatie in Europa is redelijk stabiel; Duitsland is de absolute nummer-1-producent en bijna 80 % van het bijna uitsluitende witte product wordt in eigen land geconsumeerd. De snelste groeier is Engeland, hier wordt uitsluitend groene asperge geteeld en het areaal is de laatste tien jaar gestegen met circa 50 % tot circa 2.000 hectare. Het Engelse consumptiepatroon heeft een vergelijkbare groei doorgemaakt, waardoor er ook tijdens het oogstseizoen soms nog behoefte aan import bestaat. De aspergeproductie wereldwijd lijkt goed in balans en vertoont een redelijk stabiel beeld; de toenemende welvaart in Aziatische landen biedt voldoende perspectief voor de langere termijn.

Bron: Limnews


Januari


Activiteiten 2015

Door op de button te klikken kunt u het verslag activiteiten 2015 lezen.

2015Juni


Nieuwsbrief 8

13 juni, Stan Huygens Journaal. Klik op de button om dit artikel te lezen

Stan Huygens

Mei


Nieuwsbrief 5

AprilDe Confrérie in Hong Kong

Tijdens een groote Charity Diner met asperges in de hoofdrol gaf de Confrérie acte de presence. In het Stan Huygens Journaal van 4 mei stond een uitgebreid verslag. Klik hier om het volledige artikel te lezen.Maart


Nieuwsbrief 3

Februari


Onlangs hebben wij onze aspergewijn voor 2015 geselecteerd, de Barahonda Blanco DO.2014. Voor uitgebreide informatie over deze wijn leest u de fische technique onder de knop "eten en drinken / aspergewijn"